De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) heeft veel impact gehad op de samenleving. De impact van deze periode vinden we ook terug in onze archieven. In veel van onze gemeentelijke archieven vind je sporen van de bezettingsjaren terug. In onze beeldbank vind je beelden terug van de bezetting, bevrijding én een hele grote collecties oorlogsaffiches. Deze collectie affiches hebben we onder andere te danken aan Jan L. de Boer, die zijn verzameling aan het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe heeft geschonken. Door zijn bijzondere schenking kunnen wij een beeld schetsen van de propaganda die gedurende de oorlogsjaren werd verspreid.
VerhalenIn de regio zijn veel bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Het meest bekende verhaal is dat van Het Verscholen Dorp in Vierhouten. Anderhalf jaar lang bood dit unieke dorp diep in de bossen van Vierhouten bescherming aan tachtig tot honderd Joden, verzetslieden, onderduikers en geallieerden. In 1944 is het dorp helaas ontdekt door de Duitse bezetter. In de bossen rondom de Zwaluwenburg in 't Harde (toen nog Oldebroek) is ook veel gebeurd tijdens die periode. Richard de Nooy schrijft erover in zijn boek 'Verraad op Huize Zwaluwenburg, dat in onze studiezalen te lezen is.
Wellicht is het monument aan de Eperweg in 't Harde voor Ted Bachenheimer je ook wel eens opgevallen. Deze piloot was met zijn vliegtuig neergestort, maar wist tijdens een transport te ontsnappen. Hij werd echter een dag later door de Duitsers gearresteerd en om het leven gebracht.
Sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn overal te herkennen. Samen met onze archieven maken die sporen het verhaal compleet. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden.