Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe verzorgt diverse educatieprojecten voor het primair en voortgezet onderwijs. Wij hanteren de structuur van de Tien Tijdvakken en sluiten aan bij de vastgestelde kerndoelen en eindtermen. Door deze werkwijze is ons aanbod lesstofvervangend en lesstofaanvullend. In overleg met u kunnen we een op maat gemaakt programma samenstellen.
Ben jij bezig met een (profiel)werkstuk, paper of praktische opdracht? Dan kan het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe je zeker verder helpen. Begin je onderzoek met het doorzoeken van onze website. Je kunt bijvoorbeeld onze beeldbank bekijken of allerlei oude kranten doorzoeken in onze krantenviewer. Maar kom vooral eens langs in één van onze studiezalen; onze medewerkers zullen je graag verder helpen.
Meer weten? Neem dan contact op met Mirjan Bultman via het contactformulier o.v.v. ‘Educatie’.
Reizen in de Tijd: de Kroniek van Aleid Kanis
Locatie: Oldebroek of op jouw school
Doelgroep: groep 6 – 8
Reizen in de Tijd is een digitale leerlijn die gefocust is op erfgoededucatie. Het SNWV is er trots op dat zij een bezoekles mogen verzorgen die deel uit maakt van deze leerlijn.
In een archief wordt van alles bewaard dat met de gemeente en haar inwoners te maken heeft. De leerlingen krijgen een rondleiding in de archiefkluis van de gemeente Oldebroek en zien welke documenten er allemaal bewaard worden. Aan de hand van echte bronnen volgen de leerlingen de levensloop van de Oldebroekse Aleid Kanis.
Om het bezoek goed voor te kunnen bereiden is een lesbrief ontwikkeld. Dit lesprogramma sluit uitstekend aan bij de gestelde kerndoelen en laat leerlingen op een mooie manier kennismaken met hun eigen omgevingsgeschiedenis.
De Grote Oorlog 1914-1918: Onderdak in Nunspeet
Locatie: Nunspeet
Doelgroep: groep 7/8 + onderbouw voortgezet onderwijs
Onderdak in Nunspeet is een erfgoedproject over Belgische vluchtelingen in Nunspeet ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Ook al bleef Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, toch heeft deze strijd de nodige sporen nagelaten in de Nederlandse geschiedenis. Veel Belgen vluchtten naar Nederland en een deel daarvan werd gehuisvest in het zogenaamde Vluchtoord Nunspeet.
Over dit Vluchtoord heeft het SNWV – samen met de Heemkundige Vereniging 'Nuwenspete' en Wereldhuis Projecten - een lespakket en de tentoonstelling ‘Onafzienbare Heidevlakten’ ontwikkeld.
In samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk is het mogelijk een link naar het heden te maken en een vluchteling uit te nodigen om zijn/haar ervaringen te delen in de klas.
Een kijkje in het archief
Locaties: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek
Doelgroep: onderbouw voortgezet onderwijs
Wat voor stukken worden er eigenlijk bewaard in een archief en waarom doen we dat? Hoe ziet zo’n archiefkluis er eigenlijk uit? Wat kan ik terugvinden over de geschiedenis van mijn huis, familie of omgeving? Kom met de klas op bezoek in het archief en krijg antwoord op deze en nog veel meer andere vragen.
Naar wens kunnen wij ook aan de hand van een thema (zoals bijvoorbeeld één van de Tien Tijdvakken) een rondleiding voor u verzorgen. Ook eventuele projectlessen waarbij leerlingen in groepjes aan een bepaald thema werken, kunnen wij voor u verzorgen.