5030 Burgerlijk armbestuur te Harderwijk, 1840 - 1942 (1946)
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

16 januari wordt er een begroting opgemaakt met een ontvangst van f. 3634,55 en een even zo grote uitgave. Voor de inkomstenzijde waren er collectebussen in het gemeentehuis en in de logementen. Ook werd de opbrengst van de visafslag (de arme oortjes) gebruikt voor de armen. Deze gelden moesten worden verdeeld tussen de R.K., Israëlieten, Gereformeerde diaconie (N.H.) en het Burgerlijk Armbestuur. 2/3 van deze gelden was voor het laatste.
Verder werden in die eerste maand aan 140 gezinnen wekelijks 20 korte turven verstrekt en 200 klompen uitgedeeld. Ook werd er nog een straatcollecte gehouden en in februari een concert gegeven ten behoeve van de armen. Een zeer voortvarende start kan men dit wel noemen.