2012 Commissie tot wering van schoolverzuim te Wezep, 1901-1968
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Op 12 februari 1987 droeg de heer E. van den Ham, de laatste secretaris van de commissie, het archief over aan de gemeente. Het materiaal bevond zich op dat moment in twee dozen. In september 1994 beschreef en ordende de inventarisator dit archief, waarbij geen vernietiging van materiaal plaatsvond (behalve het verwijderen van dubbelen). Na inventarisatie bedraagt de omvang van het archief 0,4 meter. De archiefstukken zijn onderverdeeld in de hoofdrubrieken algemeen en bijzonder. Onder de eerste hoofdrubriek treft de onderzoeker de notulen van de commissievergaderingen over de gehele periode aan, evenals agenda's van ingekomen en uitgegane stukken.
Ook de jaarverslagen worden hier vermeld. Voor de periode 1903-1912 staan deze geschreven in de notulen van de vergaderingen en van enkele jaren daarna zijn in het archief afschriften aanwezig. Gelukkig is een vrijwel complete verzameling jaarverslagen bewaard gebleven in het archief van het gemeentebestuur (zie hierna de bronvermelding). De hoofdrubriek bijzonder is onderverdeeld in de hoofden reglementering; benoeming en vergaderingen; schoolverzuim; contacten met de schoolopziener/inspecteur. Van de commissie te Oldebroek is slecht weinig materiaal overgebleven, hetgeen is opgenomen in het archief van het gemeentebestuur. Van de commissie te Hattemerbroek is geen archiefmateriaal bewaard gebleven, slechts een enkele vermelding in het hiervoor bedoelde archief.
Naast het archiefmateriaal van de commissie is voor de samenstelling van de inleiding van deze inventaris gebruik gemaakt van de volgende bronnen.
Archief van het gemeentebestuur van Oldebroek 1919-1939:-Jaarverslagen 1918-1938 (inventarisnummer 287)
Archief van het gemeentebestuur van Oldebroek vanaf 1940-Wering schoolverzuim (dossiers 14/2 en 14/3)
De gegevens voor deze lijst zijn afkomstig uit de in het archief aanwezige notulenboeken, de presentielijsten en uit de benoemingsbesluiten in het archief van het gemeentebestuur (dossier 14/3)