2004 Gemeentebestuur Oldebroek 1919-1939.
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

De periode is niet willekeurig gekozen, maar betreft de jaren waarin het zogenaamde Bloemendaalse stelsel is toegepast voor het ordenen van de ingekomen brieven en de afschriften van uitgegane brieven.
Dit ordeningsstelsel, uitgedacht bij de gemeente Bloemendaal, gaat uit van 46 rubrieken met een onderverdeling waaronder de stukken gerangschikt kunnen worden.
Tijdens de inventarisatie zijn de dossiers geschoond van niet terzake doende stukken.
De rubriekscodering van het Bloemendaalse stelsel is losgelaten omdat in de enige nadere toegang op het archief-de agenda (chronologische inhoudsopgave) van de ingekomen en uitgegane brieven-niet de rubriekscodering wordt genoemd.
Overigens bleken de rubrieksomschrijvingen-met name die van de onderverdelingen-te vaag zodat herbeschrijving noodzakelijk was.