2002 Gemeentebestuur Oldebroek 1795-1813.
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Stadhouder Willem V vluchtte naar Engeland. Het was het begin van een periode van Franse overheersing en invloeden.
In de samenleving veranderde het nodige, ook op bestuurlijk gebied.
In februari 1795 vond de verkiezing van een gemeenteraad, municipaliteit genaamd, op democratische wijze plaats.
Het betekende het eind van het bestuur door (adelijke en door Provinciale Staten gekozen) ambtsjonkers en richters op de Veluwe.
De municipaliteit hield zich onder leiding van een president bezig met de inning van belastingen, kerkelijke zaken, waterschapstaken en (lagere) rechtspraak (inclusief het notariaat).
De functie van secretaris bleef bestaan. Bovendien koos de municipaliteit een richter. Deze richter had als taken het voozitterschap bij de uitoefening van rechtspraak en handhaving van de openbare orde. Hij had de doorslaggevende stem als de stemmen in de vergadering van de municipaliteit staakten. Oldebroek weigerde in eerste instantie een richter te kiezen vanwege slechte ervaringen met de richter van vóór 1795, J.A. van Dedem, die geen inzage in de boekhouding wilde geven. Na druk van hogerhand werd er op 24 maart 1796 toch een benoemd.
Zo werd in Oldebroek de luifel van de bank van de richter weggehaald. In 1801 vond een staatsgreep plaats met een conservatief, aristocratisch karakter. Ingezette hervormingen werden stilgezet of uitgesteld. De municipaliteiten werden vervangen door ambtsbesturen, geleid door de meest vermogende geërfden (grondeigenaren). De secretaris werd scout en kreeg de handhaving van de openbare orde als extra taak naast zijn gebruikelijke werkzaamheden. De figuur van richter verdween van toneel.