2005 Notarissen te Oldebroek en Doornspijk, 1812-1935
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

De notarissen werden hierbij gedefinieerd als openbaar ambtenaar. Voor deze datum functioneerden er nauwelijks notarissen in Gelderland, maar werd de functie uitgevoerd door de plaatselijke besturen. De schriftelijke neerslag hiervan is terug te vinden in de oud-rechterlijke archieven. De schout passeerde ook diverse acten, die aldaar te vinden zijn.
De standplaats voor de notaris te Oldebroek en Doornspijk was voornamelijk te Oldebroek gevestigd. In de periode 1844 tot 1849 was de standplaats Oldebroek vacant en fungeerde notaris G.W. van der Feltz te Epe als notaris voor Oldebroek. Ook werd nogal eens gebruik gemaakt van de diensten van de notaris te Elburg.
notaris te Oldebroek 1849-1884

notaris te Oldebroek 1849-1884
40-68 Minuten van akten, 1849-1884. 22 banden, 1 deel en 7 pakken