Archiefinspectie

Het Streekarchivariaat beheert niet alleen historische archieven, het heeft ook wettelijke taken op het gebied van toezicht en advisering op het gemeentelijke informatiebeheer. Overheidsorganisaties zijn volgens de Archiefwet 1995 verplicht om hun informatie in goede, geordende en toegankelijke staat te beheren. De streekarchivaris is als gemeentearchivaris van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek belast met het toezicht op alle overheidsarchieven die nog niet naar het Streekarchivariaat zijn overgebracht.

Door middel van jaarlijkse inspecties, rapportages en gevraagd en ongevraagd advies ondersteunt het Streekarchivariaat de overheidsorganisaties in onze regio in het op orde houden van het informatiebeheer, zodat archiefwaardig materiaal na de wettelijke termijn van 20 jaar geordend kan worden overgebracht naar ons archief. Binnen onze organisatie worden de toezichthoudende taken van de streekarchivaris uitgevoerd door een full-time archiefinspecteur.

Relevante informatie voor informatieprofessionals van de gemeenten:

Heeft u verdere vragen? Neem dan contact op met onze archiefinspecteur, Gerrit Hoefakker. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Wat doe jij met je oude foto’s? Bied je archief aan!

Misschien heb jij wel een van de puzzelstukjes voor de geschiedenis van de Noordwest-Veluwe in handen. Een stapel foto’s van vroeger, die onder een laag stof in een doos op zolder liggen. Of andere gegevens - zoals archieven, films, geluidsopnamen of videobanden – van je familie, bedrijf of vereniging. Die gegevens kunnen een schat aan informatie bevatten over de geschiedenis van onze regio.

Als je denkt dat jouw particuliere archief voor ons van belang kan zijn, kun je het aan ons schenken of in bruikleen geven. Zo kleuren we samen de geschiedenis van onze regio steeds verder in.

Ons acquisitiebeleid is gericht op het cultuurhistorische verleden van de regio Noordwest-Veluwe. Wanneer u denkt dat uw archief een waardevolle aanvulling is op de door ons beheerde overheidsarchieven, neem dan contact met ons op. Daarbij kunt u alvast aangeven wat voor soort archiefmateriaal u heeft, wat de omvang is en uit welke periode het materiaal komt. Op basis van deze gegevens maken wij een eerste afweging of uw archief een aanvulling gaat zijn die meer licht werpt op het verhaal van de Noordwest-Veluwe.

Wilt u meer weten over ons acquisitiebeleid? Neem dan gerust contact op met onze streekarchivaris, Rudolf Bosch. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 
e-Depot

Steeds meer overheidsinformatie die bewaard moet worden is niet meer vastgelegd in papieren documenten, maar is alleen nog in digitale vorm of als data in allerlei databases aanwezig. Digitale informatie is echter erg vergankelijk: bestandsformaten wijzigen, documenten zijn eenvoudig te wijzigen, en ook onze opslagmedia verouderen snel. Om deze digitale informatie duurzaam te kunnen beheren en bewaren is het Streekarchivariaat bezig met het inrichten van een e-Depot, waarin we straks digitaal archiefmateriaal toegankelijk kunnen houden. 

Het Streekarchivariaat heeft veel deskundigheid in huis over het toegankelijk houden van digitale (overheids)informatie. Samen met de gemeenten binnen onze regio werken we hard aan het realiseren van het e-Depot. Daarmee houden we ook onze digitale informatie duurzaam toegankelijk en betrouwbaar.

Meer weten over het e-Depot en de ontwikkelingen? Houd onze nieuwsitems in de gaten, of neem contact op met onze functioneel beheerder, Gert Westerink. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)