Wie waren jouw voorouders? Hoe lang leefden ze, met wie waren ze getrouwd en wat was hun beroep? Uiteraard helpen we jou graag in je zoektocht!
Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het online doorzoekbaar maken van de bevolkingsadministraties van onze gemeenten. Maar hoe gaat u aan de slag met de zoektocht naar uw voorouders? Hieronder vind u beknopte uitleg over de bronnen die voor genealogisch onderzoek gebruikt kunnen worden.
Wilt u zoeken naar familieleden buiten de regio Noordwest-Veluwe? Ga dan naar de landelijke website WiewasWie, waar u kunt zoeken door alle gedigitaliseerde persoonsgegevens die door Nederlandse archieven zijn ontsloten.
Burgerlijke standIn 1811 introduceerde Napoleon in Nederland de bevolkingsregistratie zoals we die nu nog kennen. Sindsdien worden door de Nederlandse gemeenten de Akten van Burgerlijke Stand bijgehouden. Daarin worden alle geboorten, huwelijken en overleden personen geregistreerd. Aan de hand van deze bronnen kun je verbanden leggen tussen familieleden, en zodoende een stamboom samenstellen. In de geboorteakten vindt je vanzelfsprekend de namen en de geboortedatum van de betreffende persoon, maar ook zijn of haar ouders, hun leeftijd en hun beroep.
In de huwelijksakten vind je naast de datum van het huwelijk, de namen, leeftijden en beroepen van de huwelijkspartners, ook belangrijke informatie over de ouders van zowel de bruid als ook de bruidegom, en hun beroepen. Daarnaast bestaat er de kans dat in de huwelijkse bijlagen, dit waren allerlei stukken die het aanstaande bruidspaar aan de ambtenaar van de Burgerlijke stand moest overleggen, nog aanvullende informatie te vinden is. Denk hierbij aan afschriften van geboorteakten, overlijdensakten van ouders of vorige echtgenoten en echtscheidingsakten en bewijzen van het vervullen van de dienstplicht door de bruidegom.
Voor het raadplegen van de Akten van Burgerlijke stand gelden landelijk vastgestelde openbaarheidsbeperkingen, om de privacy en persoonlijke levenssfeer van nog levende personen te beschermen. Voor geboorteakten geldt voor deze openbaarheidsbeperking een periode van 100 jaar, voor huwelijksakten 75 jaar en voor overlijdensakten een periode van 50 jaar.
Bevolkingsregisters en naamsaannemingNadat in 1829 en 1839 al volkstellingen waren gehouden, werden Nederlandse gemeenten verplicht gesteld om per 1 januari 1850 zogenaamde bevolkingsregisters bij te houden. Per adres werd bijgehouden wie daar op welk moment woonde(n). Het was dus een dynamische registratie, waarin gemeenten zeer nauwkeurig de mutaties van de gezins- en bevolkingssamenstelling konden bijhouden. De basis hiervoor werd gelegd in tienjaarlijkse volkstellingen. In de bevolkingsregisters werden, naast namen van personen, hun relatie tot het gezinshoofd (bijvoorbeeld vrouw, kind, schoondochter, knecht of dienstmeid), beroepen ook de data van vestiging in, of vertrek van een individu uit de gemeente, verhuizing binnen de gemeente naar een ander adres of overlijden van een persoon. In 2022 zijn alle originele boeken van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en de voormalig gemeente Doornspijk gescand. De scans zijn te raadplegen via de zoekbalk.
In 1812 en 1826 was het verplicht om je officiële achternaam aan te geven, als je dat nog niet had gedaan. Ook de akten van naamsaanneming van alle bovengenoemde gemeenten zijn in 2022 gescand via de zoekbalk te vinden.
Voor 1811?
Zoals je net hebt gelezen is het pas vanaf 1811 verplicht om de Burgerlijke Stand bij te houden. Maar wat als je dáárvoor wilt zoeken? Dan kun je verder zoeken in de retro-acta. Dit zijn de doop-, trouw- en begraafboeken die de kerken bijhielden. Ook het SNWV heeft deze retro-acta in hun collectie. Als je hier zoekt op retro-acta krijg je de diverse hits.
Kom je er niet uit? Maak gerust een afspraak in één van onze studiezalen en onze medewerkers helpen je graag op weg met je onderzoek!