Een vrijwilliger die langer verbonden is aan het archief dan het archief zelf bestaat. Het kan voorkomen! Deze maand is onze vrijwilliger Wim Bonestroo maar liefst veertig jaar verbonden aan het Nunspeter archief! Toen Wim in 1983 zijn eerste meters in het archief maakte, bestond het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe nog niet. Pas in 1986 werd deze organisatie opgericht. Wim had toen al heel wat archiefstukken bezichtigd in de archiefbewaarplaats. Een archivaris en studiezaal waren nog niet voorhanden!
Tientallen archiefstukken
In veertig jaar tijd heeft Wim eigenhandig tientallen archiefstukken ontsloten, waaronder volkstellingen, de begraafplaats aan de Eperweg en het schonen van diverse andere archieven. Wim is natuurlijk in zijn eigen stamboom gedoken, maar heeft ook de stambomen van het geslacht de Mots, de familie den Besten en Reijersen uitgezocht. Tevens was hij lid van de werkgroep Stamboomonderzoek. De werkgroep heeft een aantal boeken uitgegeven, die in menig Nunspeetse boekenkast te vinden zal zijn. Een kleine greep: Nunspeet 1910, Woar ging ie vrogger naar Schoele, Straatnamenboek en Erfgoedatlas Nunspeet.
Meewerken aan tentoonstellingen was Wim ook niet teveel. Zo heeft hij geholpen bij de tentoonstelling: 1811, invoering van de Burgerlijke Stand en maakte hij een prachtige maquette van het vluchtoord Nunspeet voor de tentoonstelling Onafzienbare heidevlakten, De Grote Oorlog.
Een gevaarlijke plek
Dat het in veertig jaar ook wel eens misgaat, heeft Wim ook ondervonden. Per ongeluk werd hij eens opgesloten in de archiefkelder. Zelfs zonder licht, want de schakelaar voor het licht zat aan de buitenkant van de deur. Een telefoon was ook niet voorhanden. Gelukkig werd Wim na een paar uur bevrijd. Inmiddels is er een vaste telefoonlijn in de archiefbewaarplaats…
Blijvend actief vrijwilliger
Momenteel houdt hij zich bezig met de geschiedenis van de Houthandel Nunspeet. Een onderwerp dat niet zomaar uit de lucht komt vallen. Wim maakt prachtig houtsnijwerk, hetgeen ook in onze studiezaal is te bewonderen, want geen enkele studiezaal heeft zo’n mooi bakje voor de aanvraagbriefjes! Een bijzonder hoogtepunt voor Wim was de koninklijke onderscheiding die hij voor al zijn inzet voor het SNWV en andere organisaties kreeg in 2014.
Wij zijn Wim én zijn vrouw Willy erg dankbaar voor hun inzet voor het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Zonder zijn inzet – en die van onze andere vrijwilligers – zijn we als archiefinstelling nergens. We wensen Wim nog vele prachtige jaren in het archief toe!