Oud-streekarchivaris Hajo de Roo kreeg bij zijn pensionering in maart 2021 twee bijzondere cadeaus: een tentoonstelling in Stadsmuseum Harderwijk ‘De 10 van Hajo | Tien favoriete archiefstukken van oud-streekarchivaris Hajo de Roo’ en een tweejaarlijkse terugkerende lezing: de H.J. de Roo-lezing.
 
De eerste editie van deze lezing zal worden afgetrapt door Hajo zelf. Op vrijdag 14 oktober 2022 vertelt Hajo in de Catharinakapel te Harderwijk over de ontwikkeling van de archivaris in zijn lezing ‘Verhalen van de toekomst. De veranderende rol van een archivaris in verleden, heden en toekomst’. De functie van archivaris was in vroegere tijden een onbezoldigde functie. Heden ten dage is dat allang niet meer zo. De archivaris van nu is een soort homo universalis die zich zowel met historische collecties bezighoudt als digitaal archief.
 
Bent u geïnteresseerd in het bijwonen van de H.J. de Roo-lezing? Dat kan! Er zijn honderd plaatsen beschikbaar. Aanmelden is verplicht, dit kan via: https://tickets.stadsmuseum-harderwijk.nl/#/tickets/entrance