Hajo de Roo was twaalf jaar lang als streekarchivaris verantwoordelijk voor de archieven en historische collecties van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Bij zijn pensionering in maart 2021 kreeg hij een bijzonder cadeau: een expositie in Stadsmuseum Harderwijk. Hajo kreeg de moeilijke taak om uit de schijnbaar onuitputtelijke archieven van vijf gemeenten tien stukken te selecteren.

Het resultaat is de intieme expositie 'De 10 van Hajo | Tien favoriete archiefstukken van oud-streekarchivaris Hajo de Roo' met zeer uiteenlopende archiefstukken die door Hajo uit de collectie tevoorschijn zijn gehaald. Wat de stukken bindt is dat aan allemaal een persoonlijke herinnering of bijzonder verhaal kleeft. Hajo neemt je zelf mee door die verhalen door middel van een kort audiotour.

De samengestelde expositie laat een aantal prachtige parels zien uit de schatkamers van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. De tentoonstelling geeft eveneens aan wat de taken van een archief zijn; het heden en verleden behouden voor de toekomst bewaren, beheren, ontsluiten en presenteren.

De tentoonstelling is van 18 september tot en met 31 oktober gratis te bezichtigen in de Smeepoortzaal op de begane grond van het Stadsmuseum Harderwijk. Kijk voor meer (bezoekers)informatie op www.stadsmuseum-harderwijk.nl.