Kasteel Staverden is een prachtig voorbeeld van royaal genieten op de Veluwe. Al vanaf 1290 staat daar een kasteel. Staverden kreeg in 1299 stadsrechten van de Hertog Reinoud I van Gelre. Daarmee is het vandaag de dag de kleinste stad in de Benelux!

Nu is het voor jou mogelijk om mee te genieten van de in’s en out’s van kasteel Staverden. Gisteren is in Museum Het Pakhuis de tentoonstelling PRACHT & PRAAL geopend. Deze wisseltentoonstelling is helemaal gewijd aan de geschiedenis van Staverden. De nazaten van de familie s’Jacob, die het kasteel begin twintigste eeuw kocht, wethouder Ronald van Veen en museumdirecteur Germa Greving openden de tentoonstelling op een feestelijke manier.

Een bijzonder stuk van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe is in de tentoonstelling te bewonderen, namelijk de overdrachtsakte van Huis Staverden in 1524.
Hiermee droeg hertog Karel van Gelre diens huis Staverden over aan zijn overste rentmeester Hendrick die Groiff, erfvoogd van Erkelenz. Het ligt gebroederlijk naast de oorkonde met daarin de stadsrechten van Staverden, dat bij het Gelders Archief wordt bewaard.

Streekarchivaris Rudolf Bosch is erg blij dat we aan de tentoonstelling mee kunnen werken: "Het SNWV is er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan deze prachtige tentoonstelling in Museum Het Pakhuis door de ontdekte overdrachtsoorkonde van huis Staverden uit 1524 in bruikleen te geven. Hiermee kunnen inwoners en andere geïnteresseerden een klein beetje dichterbij historische sensatie brengen. We willen archieven niet alleen bewaren, maar ook graag tentoonstellen! Voor cultuurhistorisch Ermelo is dit een uitgelezen kans om de collecties van het SNWV te tonen en mensen te enthousiasmeren om zelf in onze archieven op zoek te gaan naar archiefparels die iets toevoegen aan hun eigen verleden."

Voor Rudolf was de opening natuurlijk dé uitgelezen kans om nog een mini-college te geven over de inhoud van de akte en de bijzondere ontdekking van de overdrachtsakte uit de Collectie Haersolte. 

Wanneer ga jij kijken bij Museum Het Pakhuis?

[Bron afbeelding introtekst: Museum Het Pakhuis]