Met enige regelmaat krijgen we in de studiezalen een vraag over bevolkingsregistraties of akten van naamsaanneming. Onmisbare documenten voor genealogen.

Het SNWV laat alle bevolkingsregisters en alle akten van naamsaanneming van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek (waaronder ook de oude gemeenten Ermelo en Doornspijk) digitaliseren. Na digitalisering worden deze raadpleegbaar via onze website.
Naast de bevolkingsregisters en de akten van naamsaanneming worden ook de stedelijke rekeningen van Harderwijk gescand. Het gaat om de inventarisnummers 193 tot en met 278 uit toegang 5001: Stadsbestuur Harderwijk 1231-1813. Deze rekeningen beslaan de periode 1503-1600.

Procedure
Het scannen van deze duizenden akten vergt behoorlijk wat werk. Het SNWV besteed dit uit aan GMS in Schiedam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van grote aantallen scans.
De boeken worden bladzijde voor bladzijde gescand, waardoor de kwaliteit van de scan optimaal is. De scans worden via ons archiefbeheersysteem beschikbaar gesteld op de website. Hiervoor is samenwerking met meerdere bedrijven nodig. Uiteindelijk leidt het allemaal naar één doel: gemakkelijke toegankelijkheid van deze informatie!

Nu en straks
Voor nu betekent dat de bevolkingsregisters, akten van naamsaanneming en stedelijke rekeningen vanaf vandaag niet te raadplegen zijn. Ook kunnen wij daar geen vragen over beantwoorden, omdat de documenten tijdelijk bij GMS zijn. We verwachten dat de scans binnen drie maanden beschikbaar zijn.

Na afronding van dit project is het voor u op de meest makkelijke manier te raadplegen: thuis vanuit uw luie stoel! Wij zijn ervan overtuigd dat het digitaliseren van deze documenten uw genealogische zoektocht vergemakkelijkt. Uiteraard blijven de originele documenten voor u te raadplegen in de studiezaal.