Sinds een klein jaar presenteren we elke week de rubriek ‘Afgestoft!’ op onze website. Vooral omdat we u graag een blik laten werpen op al het moois dat onze schatkamers te bieden hebben. In de circa twaalf kilometer bevinden zich vele mooie, grappige dingen. Soms ook dingen die verdrietig zijn, maar waarvan wij denken dat het verhaal verteld moet worden.

Soms krijgen we ook reacties op een ‘Afgestoftje’, soms een aanvulling van de informatie. Soms alleen maar dat het zo leuk is om te lezen. En soms… komt er een mailtje. Met een bijzondere vraag naar aanleiding van een artikel. Zo kwam er na aanleiding van dit artikel over het archief van Sanatorium Sonnevanck in Harderwijk een e-mail uit Amerika.

Een bijzondere film
Een bijzonder verzoek om de film, die wordt gebruikt in het artikel, te mogen gebruiken en wellicht wat meer informatie over het sanatorium. Was getekend: Henry van Zytveld. Henry blijkt een jonge filmmaker in opleiding te zijn. Hij heeft een Nederlandse achtergrond via zijn ‘pake’ Waatze de Vries, die in de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amerika is geëmigreerd. ‘Pake’ blijkt een band te hebben met Sonnevanck. Hij heeft daar als kind een paar jaar doorgebracht, na een uitbraak van tuberculose in zijn woonplaats Ee.

Henry raakt geïntrigeerd door het verhaal van zijn opa. Als kind enkele jaren ver van huis, om te herstellen door rust en regelmaat – de geijkte genezingsmethode voor de uitvinding van antibiotica. Zijn vader en moeder kwamen maar enkele keren op bezoek. Henry legt het verhaal van zijn opa vast in een mini-documentaire van 10 minuten als afstudeeropdracht. Hij vliegt van de Verenigde Staten naar Nederland om te filmen in Ee en in Harderwijk om nog sporen van Waatze te vinden. Wij mochten Henry helpen met wat beeldmateriaal en informatie over de gang van zaken in het sanatorium. Henry heeft zijn film met ons gedeeld, om ook aan u te laten zien.

Kijkt u mee naar een bijzondere zoektocht?

              

 Met dank aan Henry van Zytveld