In Afgestoft! willen we een bijzonder archiefstuk laten zien, dat invloed heeft gehad op de geschiedenis of op iemands persoonlijke leven in vroegere tijden. In de depots van de gemeenten die zijn aangesloten bij het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe vinden we veel bijzondere documenten. Stuk voor stuk zijn dat kleine parels in onze ‘schatkamer’. Omdat archief van ons én van jou is, willen we deze prachtige stukken graag met je delen! Heb je vragen of verzoekjes voor een artikel? Laat het ons weten via een reactie of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zoeken graag het een en ander voor je uit. Uiteraard kun je altijd verder onderzoek doen in onze studiezalen. Wil je langskomen? Maak dan een reservering via www.snwv.nl.


Deze keer in Afgestoft!: Huis van Barmhartigheid komt tot leven


Huis van Barmhartigheid

In 1972 werd de oude gemeente Ermelo gesplitst in de gemeente Ermelo en de gemeente Nunspeet. Ermelo had daarom een eigen gemeentehuis nodig. Dat werd het Huis van Barmhartigheid. Het huis was in 1863 gebouwd door dominee H.W. Witteveen, die vanaf 1846 predikant was in Ermelo. Het huis was bedoeld om mensen op te vangen die werden beschouwd als het ‘wrakhout van de maatschappij’.
Het toelatingsbeleid werd bepaald door naastenliefde. Mensen die om allerlei redenen zorg nodig hadden werden opgenomen in het huis. Dat bleek na een tijd financieel niet haalbaar. In de Tweede Wereldoorlog werd het huis gevorderd om evacués onderdak te bieden.
Burgemeester Mackay stelde toen voor om het huis aan te kopen als hulpsecretarie. Het gemeentehuis van de oude gemeente Ermelo stond toen in Nunspeet. Alle Ermeloërs moesten toen nog voor huwelijken en andere zaken afreizen naar Nunspeet.

Gemeentehuis
Na de splitsing van de oude gemeente Ermelo werd het Huis van Barmhartigheid in gebruik genomen als gemeentehuis. Daar was het eigenlijk niet geschikt voor. Hoewel het een zekere allure gaf en het op een mooi centraal punt lag, was het klein en onpraktisch ingedeeld. Een grote zaal voor bijvoorbeeld raadsvergaderingen ontbrak. Plannen voor nieuwbouw werden dan ook al snel gemaakt.
Toen in 1977 het huis afbrandde, zag het gemeentebestuur geen enkele noodzaak meer om het gebouw te behouden en werd het in 1978 gesloopt.

Maquette
In het huidige gemeentehuis van Ermelo prijkt nu een prachtige maquette van het Huis van Barmhartigheid. Het is gemaakt door The Vanneau Foundation in samenwerking met Impress3d uit Apeldoorn. Het team van Vanneau was al bezig met een historische maquette van de Stationsstraat in Ermelo. Omdat de gemeente Ermelo dit jaar haar vijftigjarige bestaan viert, besloten ze tot het maken van een maquette van het eerste gemeentehuis van de zelfstandige gemeente. De maquette geeft het Huis van Barmhartigheid in ‘betere tijden’ weer, nog voor het een gemeentehuis werd in 1972.
De maquette is voorlopig nog voor onbepaald tijd te bekijken in de hal van het gemeentehuis.

The Vanneau Foundation
The Vanneau Foundation bestaat sinds maart 2021 en is ontstaan om erfgoed te herwaarderen en bijzondere historische gebeurtenissen opnieuw onder de aandacht te brengen. Hierbij had de stichting als eerst Julianalaan 74 in het achterhoofd. In 1944 werd dit adres per ongeluk gebombardeerd. Bij het bombardement kwamen negen burgers om het leven. Bij het adres is een klein monumentje opgericht. The Vanneau Foudation vindt dat het indrukwekkende verhaal nog een keer verteld moet worden en dat het monumentje wel een update kan gebruiken. Naast dit project is de stichting bezig met het maken van een historische maquette van de Stationsstraat. Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe leverde verschillende bronnen aan voor het reconstrueren, waaronder verschillende blauwdrukken. Wij zijn erg blij dat onze archiefstukken zo tot leven komen!