Elke doorgewinterde archiefbezoeker weet dat je voor kadasteronderzoek veel spierkracht nodig hebt, door de zware boeken met artikelleggers. Maar dat is bij het Streekarchivariaat niet meer nodig!

Sinds 21 maart maken we gebruik van de Kadaster Archiefviewer. In de studiezalen van het SNWV kun je hier ook gebruik van maken als bezoeker. Dat houdt in dat je op elke studiezaal online kadastrale stukken kunt raadplegen. Hulpkaarten, veldwerk, dienstjaar- en projectveldwerk, de lijst 78a, leggers en Register 71, het is allemaal online te bekijken. Het Kadaster is in werking getreden in 1832. Vanaf dat jaartal is alle informatie te raadplegen, tot in ieder geval in de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Opvolgende eigenaren van een bepaald perceel vinden of kaartmateriaal raadplegen, het is vanaf nu een peulenschil! Er kan gezocht worden op perceel- en sectienummer, maar ook op adres. De Archiefviewer geeft niet alleen de informatie weer van de documentatie in de gemeenten die zijn aangesloten bij het SNWV, maar van heel Nederland. Het is dus mogelijk om vanuit onze studiezalen onderzoek te doen naar percelen in heel Nederland. Collega Joost is helemaal enthousiast: “Kaarten, perceelwijzigingen en originele eigenaren van een perceel. Met een paar klikken staat de hele geschiedenis van het perceel voor je op het scherm!”.

De Archiefviewer is alleen bedoeld voor historisch onderzoek. Voor onderzoek met een juridische grondslag verwijzen we je graag door naar het Kadaster. Thuis de Archiefviewer raadplegen is niet mogelijk, alleen in de studiezalen is die mogelijkheid er. In de studiezaal is er altijd een medewerker aanwezig om je (op weg) te helpen. Het gebruiken van de Archiefviewer is kosteloos.

Ben je benieuwd? Je bent van harte welkom in onze studiezalen in Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Voor meer informatie over openingstijden en reserveren kun je terecht op www.snwv.nl.