In Afgestoft! willen we een bijzonder archiefstuk laten zien, dat invloed heeft gehad op de geschiedenis of op iemands persoonlijke leven in vroegere tijden. In de depots van de gemeenten die zijn aangesloten bij het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe vinden we veel bijzondere documenten. Stuk voor stuk zijn dat kleine parels in onze ‘schatkamer’. Omdat archief van ons én van jou is, willen we deze prachtige stukken graag met je delen! Heb je vragen of verzoekjes voor een artikel? Laat het ons weten via een reactie of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zoeken graag het een en ander voor je uit. Uiteraard kun je altijd verder onderzoek doen in onze studiezalen. Wil je langskomen? Maak dan een reservering via www.streekarchivariaat.nl.

Deze keer in Afgestoft!: Archief door de ogen van een tekenlerares.

Als Streekarchivariaat dragen we niet alleen zorg voor gemeentelijke archieven, maar ook voor archieven van particuliere of kerkelijke instellingen én persoonlijke archieven. Het archief van mevrouw Kanis (1927 – 2013) er daar één van.

Aleida Kanis was in haar werkzame leven tekendocent, maar maakte ook gebruik van haar talenten in haar privéleven. Zo maakte ze diverse plakboeken over vakanties en over haar leven, door middel van tekeningen, artikelen en verdere knipsels. Het geeft een prachtige inkijk in haar leven.Na het overlijden van Aleida, heeft haar man, Gerhard Steenstra, haar archief overgedragen aan het Streekarchivariaat. Het bevatte diverse multomappen met genealogisch onderzoek naar de familie Kanis. 

Niet alleen legde Aleida haar leven vast, maar ze maakte ook schetsen en tekeningen van de streek om haar heen. Zo bevat één van de mappen een prachtige tekening waarin de Veluwse klederdrachten zijn uitgewerkt. Elk detail is meegenomen tijdens het tekenen. Ze gebruikte ze als voorbeeld voor haar tekenlessen, maar zijn nu ook van waarde voor het beeld van de klederdracht.
Ze legde haar leven als docent vast. Eén van de pagina’s uit de multomappen bevatten een pagina over een gemaskerd bal van de HBS in Warffum (Groningen), waar ze in 1954 lesgaf. Ze schrijft erbij: “Een gemaskerd bal op school. Als lerares was ik buiten mededinging (naar de prijzen), maar als tekenlerares moest ik wel met ‘iets’ voor de dag komen natuurlijk. Ik had er dan ook veel werk van gemaakt. Ik was ‘de Zee’. De hoofdtooi had ik gemaakt van papiermaché, het stelde een dubbele golf voor met een schuimrand (van engelenhaar), achteraan een sluier van lichtgroene tule. De oorbellen waren gemaakt van schelpen. Het masker bestond uit twee vissen. Een strak donkergroen lijfje en schelpenkettingen om de hals. Een donkergroene onderrok met daaroverheen twee rokken van lichtgroene tule.’
Aan de afbeelding bij de tekst te zien, moet het een plaatje zijn geweest.

De documentatie die door Aleida is verzameld, geeft een prachtig beeld van haar leven, maar ook van het ‘doorsnee’ leven in die tijd. Daarnaast spreekt het door de tekeningen en knipsels erg tot de verbeelding. We gebruiken haar nalatenschap voor de lesbrief ‘De Kroniek van Aleida Kanis’. Deze lesbrief is voor kinderen van groep 6 en gaat in op het leven van Aleida. De kinderen leren door middel van de archiefstukken van Aleida over een primaire bronnen. Ook kunnen ze de archiefbewaarplaats in Oldebroek bekijken.